25 март 2008

Небеска 22 март 2008

От село Комунига (на пътя Асеновград - Кърджали) се тръгва на юг по пътя за село Безводно. За съжаление всички населени места по това шосе са без указателни табели. В село Женда се завива наляво по няколкостотин метра черен път и се достига село Небеска. Точно над селото в западна посока се намират скалните изсичания.
-



Каменна гъба с трапецовидни ниши.



Втора скала със скални изсичания, западно от село Небеска.


Площадката на втората скала.


Скала с причудливи форми западно от село Небеска.


Поглед от втората скала с трапецовидни ниши в посока запад. Между върховете Бездивен и Чиляка се вижда това, което обикновено се нарича "Тракийското светилище/крепост Биюк/Буюк тепе при село Женда". При разговор с местен жител, добре владеещ български, научих, че такова нещо - Биюк тепе тук няма. Има Биюк Кая, по която няма скални ниши. Тази Биюк Кая се намира по-ниско, в източна посока и е обозначена на следващата снимка. А оригиналното местно име на "Биюк тепе" е Асар (членувано Асара).


Поглед от втората скала с ниши при село Небеска в посока юг. Посочени са Биюк Кая и река Боровица (Чам дере) малко преди вливането си в язовир Кърджали.



Село Небеска.


Село Небеска, погледнато от изток. Скалите с изсичания са над селото, точно под залесената част на възвишението.



Село Женда, погледнато от Небеска. В скалите над Женда също има трапецовидни ниши.


Малко вирче до Небеска. Местният човек ни каза, че е много сухо и става само тютюн.






Камънаци източно от Небеска.



20 коментара:

  1. Баща ми се родил и израстнал в това село. Аз съм прекарвал много време там. Ако някой иска да се свърже с мен за информация да ми пиши на: djmaximum@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря на автора за страхотните снимки и пояснения, бяхме в района преди 2 дни, не успяхме да видим всичко, но се върнахме с пълни сърца и очи!Блогът ни послужи като пътеводител, до с. Женда има и една гъба с ниши, невероятно място!
    elilak@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че има ценители на историческия туризъм и природата. Редки птици сме, нас специално ни смятат за иманяри. Хубавото на тези места е, че всичко е оригинално, няма ментета - "реставрации".

    ОтговорИзтриване
  4. Браво на автора, чудесен фоторепортаж! :)

    Преди 2 седмици от пловдивския вело клуб "Крива спица" ходихме да маркираме пътеката от Безводно покрай Чиляка към Планинско и районът много ми хареса. Изключително спокойно и медитативно място :)

    Следващата седмица искаме да разгледаме скалната гъба южно от Женда, след което да се спуснем напряко към шосето отиващо към яз. Кърджали. Та въпросът ми е дали от скалната гъба надолу по билото има черен път/пътеки които да слизат долу на реката/шосето?

    Оттам смятаме да караме до северния бряг на язовира, да го пресечем при въжения мост, и след това през Русалско и Безводно да се приберем обратно.

    ОтговорИзтриване
  5. Съжалявам, че със закъснение видях коментара.
    Чудесно е, че сте маркирали пътека от Безводно към Планинско. И ние питахме в Безводно за път до Планинско, но ни разубедиха и ни казаха, че в Планинско се ходи откъм Загражден. И наистина - има хубав път от Загражден до една от махалите на Планинско - май до единствената в която живеят хора. Иначе Планинско е много разпръснато.
    За коя скална гъба става дума - за тази на горния пост, или за тази: http://myivoblog.blogspot.com/2008/04/blog-post.html
    - от тази слязохме доста надолу по ливади, но не чак до язовира. Въженият мост мисля, че е чак в Ненково. Районът около връх Бездивен (Бездюрмен на турски) и село Русалско е изключително див и богат на природни и исторически забележителности, но засега само се заканваме да го посетим. Най-лесния достъп до този район е с лодка от хижа Боровица - към крепостта Патмос на отсрещния бряг, но хижарят отказва, защото в почивни дни е зает да храни и пои на терасата на хижата гости от Турция.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Привет отново :)

    Карането пропадна, защото не успях да намеря компания, пък и колега от Крива спица ме посъветва, че маршрутът е доста дълъг за еднодневно каране и има шанс от замръкване в гората м/у Русалско и Безводно. Така че това мероприятие остана за друго време, може би в по-къс вариант, като се поразхлади в края на лятото.

    Пътеката Безводно - Планинско е много живописна, а от Чиляка и неговото подножие се разкриват страшни панорами. Всъщност, пътеката и преди маркирането и почистването си беше добре изявена, като изключим няколко участъка с нападали дървета западно от Чиляка.

    Колкото до Бездивен, колеги бяха там с колелата тази пролет. Качили са се обяче от село Русалско. Тук има малко снимки от карането дотам (първите десет): http://kriva.org/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82

    От клуба се събираме в Трабанта всеки четвъртък, добре си дошъл да ни гостуваш за обмяна на инфо. Можеш да ми пишеш на vd при valan точка net.

    поздрави,

    Владо

    ОтговорИзтриване
  7. Днес все пак направихме едно каране в района :)

    http://kriva.org/frm/viewtopic.php?f=4&t=187#p3852

    ОтговорИзтриване
  8. Много благодаря. Помагаш ми много. Историческия туризъм го правят много малко хора. Ако искаш ще ти пратя личните си пътеводители (които съм завършил вече) за отделните области на България. Аз описвам крепости в http://bulgariancastles.com/bulgariancastles/ В този сайт можеш да пишеш на tyrsa4a. Пожелавам ти успехи и да радваш народа с други такива фоторазкази.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте!Разглеждах отново блоговете ви и се спрях на горните коментари. Като разгледах още по-подробно, разбрах, че все още не сте ходил до връх Бездивен, или поне не са представени материали тук.
    Достигането му е много лесно и приятно, стига да разполагате с един ден време.
    Акожелаете може да прочетете в блога как става това, без да се налага да ползвате лодка или друго средство за преминаване на яз. Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  10. az sum rodena v selo Nebeska i jiveq v Palma de Mallorca.tazi ve4er bqh mnogo 6tastliva kogato namerih tezi neveroqtni snimki na moeto rodno selce.Blagodarq vi mnogo i otnovo moga da kaja 4e snimkite sa strahotni :))))

    ОтговорИзтриване
  11. Днес бях и там, в гората над скалата с козирка има други скали с ниши!

    ОтговорИзтриване
  12. Какъв е произхода на тези ниши, знае ли някой? И защо са толкова разпространени из този регион?

    ОтговорИзтриване
  13. А.Христов съм - намерили сте ги гледам, и другите ниши до Небеска! :)

    ОтговорИзтриване
  14. отново съм elilak :)Смятаме септемврийските празници да обиколим района, първо мислехме да търсим Мумджидам и Саръярдере откъм Три Могили, но май не е работа за един ден...не искаме да спим в гората. Чуденето ми сега е дали да тръгнем от Безводно да обиколим махалите му (или до Планинско през Чилякая) или през Женда - до Небеска и Асара? Тези маршрути възможни ли са за един ден? Ние доста здраво ходим! Кой да изберем за да напълним душите? Ще се ориентираме ли на място за пътеките? Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не съм ходил в Мумджидам, махалите на Безводно и Планинско. От Рибен дол или Безводно до Чиляка си е напълно възможно.
      Около 6-ти септември все още е много горещо за Източните Родопи. Поради това е подходящо да се ходи по високото - напр. от Паничково на юг; ето тук е Олан кая:
      http://old.wikimapia.org/#lat=41.795544&lon=25.1461175&z=17&l=11&m=b
      На юг от Паничково има много скали с трапецовидни ниши. Все не намирам време да кача пътепис за тези чуден и див район.
      Успех!

      Изтриване
  15. А за нишите - доста съм чела, няма ясно становище за какво са служели, има предположения - че са използвани за урни(малко вероятно), за жречески ритуали, свързани със слънцето - те всички са обърнати на юг наистина
    , но най-вероятно е да са обозначавали места с находища на желязна руда - тогава е била ценна за тях.Тази версия ми се струва най-логична, те всички са на високи места и са видими отдалеко. Мистерията все пак си остава....дерзайте! :) Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С извинение, това становище на специалистите - че трапецовидните ниши показват места с руда е тъпо.
      Между другото, нишите съвсем не сочат само на юг и не са само по високи места.
      Поздрави,
      Иво

      Изтриване
  16. Ето малко снимки от района на Мурга, язовир Боровица и Три могили.
    https://plus.google.com/u/0/photos/110172922058676461628/albums/5930266610429304769
    над язовир Боровица в скалите минава римски път, до него се стига от пътека тръгваща в склона преди стената, но района е обитаван от мечки.
    https://plus.google.com/u/0/photos/110172922058676461628/albums/5930266610429304769/5930271632926454114?pid=5930271632926454114&oid=110172922058676461628 част от пътя гледан отдолу
    https://plus.google.com/u/0/photos/110172922058676461628/albums/5930276219567426113 махала Мурга с пещерата до нея, и стените на средновековната крепост край махалата както и интересни скали в района
    https://plus.google.com/u/0/photos/110172922058676461628/albums/5930246060213155473
    Каменния кръг под връх Турската куля, с.Три могили и Съръ кая в махала Извор

    ОтговорИзтриване