17 март 2008

Скали и ниши около кърджалийските села Лисиците и Соколско 8 март 2008

Село Лисиците се намира на десетина километра източно от Кърджали, на южния бряг на язовир Студен кладенец. До него се достига само по въжен мост тип Голдън гейт над язовира. Обитават го тридесетина души. Наблизо е почти обезлюденото село Соколско.
-
Над село Лисиците.



Скали югозападно от село Лисиците.

Трапецовидни скални ниши, издълбани в скала, извисяваща се над вливащата се в язовир Студен кладенец река Върбица. Горе вляво, до димящото сметище на Кърджали се намира средновековната крепост Вишеград.


Същата скала с нишите, погледната от запад.




Скали на възвишението, югозападно от село Лисиците.

Висока скала с многобройни трапецовидни ниши, която май е по-близо до село Соколско, отколкото до Лисиците. Много от нишите, особено по долната част на скалата са ерозирали. Долу вляво се вижда част от язовир Студен кладенец и кариерата до Кърджали. По-надолу следват още снимки от тази скала.

Трапецовидни източнородопски изсечени в скалата ниши.





Разцъфнала дрянова горичка под скалите с ниши над устието на река Върбица при вливането й в яз. Студен кладенец.












Скали на възвишение южно от с. Соколите, над брега на яз. Студен кладенец.

Село Лисиците с въжения мост малко преди залез.

Лодки на брега на яз. Студен кладенец при село Лисиците. Поради липсата на път за коли и камиони явно това е начинът за снабдяване с по-големи товари. Отзад е възвишението Мнеакос (Моняк) с останки от средновековна крепост на върха.



8 коментара:

  1. Ана Ивановасряда, 07 юли, 2010

    Снимките са чудесни. Посетили сме с моето семейство няколко от местата, за които разказвате със снимките. Местата са така красиви, защото все още не са известни и дано по-дълго време се запазят така, за да могат и децата на нашите деца да видят тези уникални места.
    Извинявам се, дали може да ни упътите като пътуваме с влак на коя спирка трябва да слезем за да видим моста на село Лисиците. И може ли оттам пеш да се отиде до крепостта Моняк
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Ако се пътува с влак трябва да се слезе на спирка между селата Широко поле и Седловина. Спирката е над въжения мост за Лисиците. Скалите с ниши се намират югозападно от с. Лисиците, от южната страна на Читкая. На самия връх Читкая е имало останки от крепост, които скоро са унищожени напълно от иманяри.
    От спирката за Лисиците Моняк е трудно достъпен. Най-лесно до Моняк се стига по пътя Хасково - Кърджали през Манастир, Книжовник, Горно Войводино, Мост, Чифлик, Жинзифово. Подминава се разклона за Звезделина; малко след разклона за Широко поле има асфалтов път наляво за Моняк с табела. След няколко километра по асфалта отляво тръгва черен път за Моняк, който по някое време става пътека. Пеша от асфалта до Моняк се стига за около 40 мин. изкачване. Не съм ходил до там от около 3 години. Последният път когато ходих в началото на черния път строяха нещо, може би хотел.
    Моняк е наклонено плато, в двата му края има останки от крепостни стени, а по средата в посока към язовира - останки от сграда. Гледката е забележителна.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. НАСКОРО БЯХ ТАМ 2 ПЪТИ. НИЩО НЕ СТРОЯТ. ИЛИ ПОНЕ НЕ ВИДЯХМЕ ДА ИМА НЕЩО НОВО ПОСТРОЕНО. НАПРАВИХМЕ СТРАХОТНИ СНИМКИ ОТ 2-ТЕ СТРАНИ НА ШИРОКИЯ ХЪЛМ. ОТ ДРУГАТА СТРАНА СЕ ВИЖДА ЧАК ДО ОСТРОВА НА МУФЛОНИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,аз съм един много обичащ природата млад кърджалиец и искам само да добавя,че спирката за която става въпрос над моста за с.Лисиците се казва ''Момина скала'' Ето например маршрута от Кърджали към вътрешността на страната: Кърджали,Желязна врата,Момина скала,Широко поле,Звезделина,Средна Арда,Перперек,Калоянци и т.н...

    ОтговорИзтриване
  5. Ходихме на въжения мост преди няколко дни с кола, като минахме през Широко поле и от там по черен път докъдето беше възможно и после пеша през линията и до моста. Много се ядосахме че на излизане от селото пък и в самото село е пълно с боклуци, минава се буквално през бунища и купчини боклуци и найлони. Мислех през лятото да заведем немски приятели до там, но просто се отказах за да не ме е срам. Като имаме такива хубави неща за гледане, как не направихме нищо за да ги запазим и да ги покажем по най достолепния начин на хората.
    Същите немски приятели ни показаха много забележителности в Бавария около Регенсбург от където са те и всичко е така запазено и поддържано че да се гордеят като го показват, а не обратното.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мръсно е, някой го е направил мръсно, но защо да не го направите чисто вие - все някой трябва да почисти и да станем за показване!

      Изтриване
  6. Това е мойто село от швеция

    ОтговорИзтриване