16 април 2012

Юмрук Кая

Юмрук Кая се намира на възвишението между селата Обичник и Друмче, Момчилградска община; вижда се от Обичник.
От Момчилград се тръгва по пътя за Крумовград. На около 8 и половина километра от центъра на Момчилград се намира отбивката вляво за двете села. В този участък за около километър от пътя има 5 отклонения, като само едно е надясно - за Сенце (има табела). Табели за Обичник и Друмче няма, отбивката за тях е точно преди отклонението за Ръженово (има табела) и това за Сенце; пътят е черен.

Местните наричат скалата така, защото им прилича на юмрук. На мен ми прилича повече на Наблюдател (вероятно извънземен). За съжаление боровете скоро ще прекратят наблюдението.

Три трапецовидни ниши са подредени като очи и нос. До дясното око е полуиздълбана ниша - вероятно някой праисторически естет е спрял дълбаещия.

Юмрук Кая в профил.
Трапецовидни източнородопски изсечени в скалата ниши по Юмрук Кая.
Времето беше лошо - дъжд с вятър. На горните три снимки - поглед от скалата на юг - към връх Стръмни Рид.
GPS координати на Юмрук Кая: N 41.50055; E 25.48641. Скалата се вижда от Обичник и околностите му, но е заобиколена от млада борова гора, която пречи на видимостта при подхода към нея. Или трябва да се върви направо през гората, след като е избрана посоката от място с видимост, или от тази - N 41.49800; E 25.48549 точка на пътя Обичник - Друмче може да се тръгне пеша по горски път, който извежда над скалата.


14.04.2012

4 коментара:

 1. Има още много ниши наблизо около Юмурлу кая, може би не ги знаеш, защото не виждам причина да не си ги посетил, а те са много интересни и на красиво място...

  ОтговорИзтриване
 2. А, намерихме още няколко скали с ниши източно, но валеше дъжд и снимките не станаха много хубави, та се чудя дали да ги качвам.
  Юмурлу Кая ли се казва? От местен човек и ние първо чухме нещо като ямурлук, но после той уточни, като ни показа и юмрука си.

  ОтговорИзтриване
 3. Да, Юмурлу кая, пак същото значи, както си писал. Като отидохме в Друмче попаднахме на един човек, който заедно със сина си ни заведе до единият комплекс, който се състои от две части, т. е. на две близки места са изсечени нишите. Има и други интересни изсичания и втори комплекс, до който не отидохме - нямаше време. Може би сте ги намерили, щом сте видели още ниши. Имаш ли фейсбук профил? Търсих ,но не те откривам!

  ОтговорИзтриване
 4. Ще взема да публикувам снимките от скалите, които видяхме източно от Юмрук Кая, когато имам време.
  Съжалявам, но нямам никакво желание да се регистрирам в социална мрежа и засега успявам.

  ОтговорИзтриване