15 ноември 2010

Доган Кая (Орлови скали), 14 ноември 2010

Доган Кая (Орлови скали) се състои от три по-големи скални струпвания, които имат по средата си нещо като вътрешни дворове.Три трапецовидни източнородопски изсечени в скалата ниши, гледащи на юг. Снимки от "вътрешния двор" на средната скала.
Самотна ниша по средната скала, гледаща на запад.


"Вътрешният двор" на източната скала.Трапецовидни ниши по южната страна на източната скала. Някои, като че ли са пострадали от ерозията, а други са започнати, но недовършени - напр. нишата долу вдясно на горната снимка.


Западната страна на източната скала. Вероятно иманяри са построили стълба.
На горните две снимки - източната повърхност на източната скала, по която има над двадесет трапецовидни ниши.


Ниша е издълбана в скалата и горе вдясно.Източната страна на източната скала.


Западното скалано струпване. Между две големи скали има голямо равно пространство. Възможно е да е имало крепост. Разровено е от иманяри.


Западната страна на западната скала. Използвана е за скално катерене. Като че ли се виждат жалки останки от ниши, подредени в редица, пострадали от ерозията или катеренето.
На горните три снимки - западната скала.


Поглед от средната към източната скала.


В дъното - голямата западна скала; вдясно - средната скала на Орловите скали.


Трите скали на Доган Кая - поглед от изток.


Доган Кая (Орлови скали) се намира на запад от село Сърница, област Хасково. До скалата най-лесно се достига, като се мине по пътя южно от връх Кючукгюне. Скалата е над пътя. GPS координати на голямата западна скала: N 41.86817; E 25.25233.

3 коментара:

 1. Странно... http://myivoblog.blogspot.com/2009/10/11-2009.html
  Две "Орлови скали" ли има? И защо на турски език имената са им различни, а на български - еднакви?? "Кузгун", доколкото знам е "гарван"...

  ОтговорИзтриване
 2. Ами, това е положението - по картите има и повече от две Орлови скали - сигурно, за да е още по-объркващо.

  ОтговорИзтриване
 3. Наистина, част от скалите се използват за тренировка на алпинисти. Структурно, именно те са били част от тракийската крепост, някога издигала се на това място. Останки от крепостната стена могат да се видят малко по-западно.

  ОтговорИзтриване