24 ноември 2012

Дюшун дере

 Махала Язовец на село Красино



Веднага щом пристигнахме в Язовец, се появи бай Мехмед, който ни упъти как да стигнем до скалите на Дюшун (Душан) дере. Беше горд с надгробните паметници на предците си, които дошли много отдавна от Анадола, въпреки, че не знаеше какво пише на тях, понеже е на арабски. Оплака ни се, че скоро идвал иманяр и започнал да копае до гробовете. 





По скалите около Дюшун дере има множество трапецовидни ниши. Тези на горната снимка са със североизточно изложение. 


Невероятните скали около Дюшун дере.




Поради езиковата бариера не можахме да разберем точно коя скала как се казва. Май тази горе, с пещерата е Дикли Кая, а тази долу - Акуо Кая.




На горната и долната снимки - една и съща скала под различен ъгъл. 


Трапецовидните ниши около Дюшун дере са много използвани от птиците. 




Дюшун (Душан) дере. 



Учкаля Кая ? 




Снимките са от самата махала Язовец и от областта между Язовец и махала Рътлина на село Джанка


11.11.2012
Oly E 3, Oly E 420

8 коментара:

  1. Много красиви и диви места

    ОтговорИзтриване
  2. Na tezi mesta trqbva da hodim i duhovno pre4isteni

    ОтговорИзтриване
  3. Иво Привет ! Ники и Люси от Варна сме ! Дюшун дере има два участъка.Долния, който е под Джанка и е финала на дерето и реката.И горния,където не сме ходили но скоро ще ходим.Знаем че е близо до Красино.И там някъде е третата пещера Вулвата в Родопите ? Разкажи как си отива от Красино до горното Дюшун дере ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снимките са от долния, както го наричате участък. Началото на Дюшун дере е при село Сбор (където са дивите коне и зубрите). Дотам се отива по лош черен път.
      Пещерите-вулви са много повече от три. Не знам да има пещера-вулва до Красино. От известните ми тази е най-близо:
      http://myivoblog.blogspot.com/2014/03/blog-post_9.html

      Изтриване
  4. Някъде сме чели че са 4-ри пещерите вулви в Родопите.Всъщност сигурно са повече.Ти си дал една и до Морянци и една двойна някъде имаше в блога ти.Освен тях ,под Харман Кая има една ...и като сложим и оригиналната при Ненково....и засега са четири.))))
    Ние подходихме към Дюшан дере от най горната махала на Джанка и излязохме над долната му част,Разговаряли сме с местни хора че трябва да се тръгне нагоре по течението и там има страхотни места...каньон още по тесен от долния,водопад много по висок от долните,и може да се бъркаме за пещера вулва но ..като идем ще видим.Между другото ,информацията ни е от един пътепис на човек минал през цялото протежение на Дюшун Дере и там има нещо много интересно за тебе ,но нека да ти го пратим на мейла че тук ще заеме много място.Той твърди че е видял две скални ниши, различни от останалите по Източните Родопи.А ти си фен на скалните ниши.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само около Ночево има няколко пещери-вулви.

      Изтриване
  5. Имате ли някаква версия защо тези две ниши са по различни от останалите в Източни Родопи ?

    ОтговорИзтриване