17 април 2008

Крепостта Асара при село Соколите 30 март 2008

До село Соколите се достига, като от село Комунига се хваща пътя за село Безводно. До крепостта "Асар" води черен път, който се отбива наляво в началото на селото. Пеша се стига за около половин час.


Асарът до село Соколите (вдясно) със скалната гъба.
Поглед отгоре в посока юг към долината на река Боровица (Чамдере).Времето беше лошо, духаше силен вятър и прехвърчаше дъжд.


Долината на река Боровица.Веднага щом пристигнахме, се появи любезният бай Шериф, който изостави животните си, за да ни покаже забележителностите. Разказа ни и какво е научил от старите хора в селото. Това на горните две снимки според него са остатъците от крепостната стена на "казарма" - първо каза византийска, но после спомена и за италианци. До преди няколко десетилетия стената била в много по-добро състояние, докато станало възможно камиони да стигат до нея и всички по-хубави камъни били извадени, за да се построи училище. Сега са останали тези купчини, като тук-там личат темелите.


Бай Шериф (полегнал на земята) разказва разпалено.


Иманярски дупки за монети.


Този камък, според бай Шериф е от портата на крепостта.


Войниците, като нямали какво да правят и дълбаели в скалата - разказва бай Шериф.
Скални изсичания на платото на крепостта "Асар" до село Соколите (често наричана тракийско светилище/крепост Биюк тепе при село Женда).


Поглед от платото в посока юг. Вляво се вижда скалната гъба.


Скалната гъба под Асара - различна от всички страни.


Някои от трапецовидните ниши, изсечени в гъбата са силно ерозирали.

Скалната гъба с изсечени трапецовидни източнородопски скални ниши.


Между скали с причудливи форми местните са си направили кошара с ограда от бодливи клони; наоколо имало вълци.Трапецовидни ниши, издълбани по южната страна на платото на Асара.


Бай Шериф разказва какво знае от старите хора в селото: Преди много време (преди на платото да бъда построена "казармата") дошли цигани от Индия и издълбали тези ниши; в тях слагали гърне с пепелта от изгорените тела на умрелите. "Ето тука - едно семейство - три ниши. А по-горе - по-голямо семейство". После индийците си заминали.
Може би от местните предания произтича "хипотезата" за нишите като погребални урни.


Нишите и тук, както и на много места са под навес, високо и на трудно достъпни места. Бай Шериф направо ни разказа легендата за потопа, че нишите са издълбани преди потопа и че хората тогава са имали необходимата техника, за да ги направят на такива недостъпни места.


Тукашните ниши са много големи - може и да достигат метър височина.Асарът, погледнат от юг.

Големи ниши по източната страна на платото.Трапецовидни ниши от източната страна на Асара отблизо.


В околността на село Соколите


Старо турско гробище до село Соколите.
Гъбата на Асара при село Соколите, 6 февруари 2011

1 коментар:

  1. Az sam ot sashtoto selo! Gospoda komentatori zashto ne popitahte tozi bay Sherif koga e roden ? Ako toi Vi kaje tochnata data,znachi tova vsichko e vqrno,no uvi vsichko ,koeto ste publikuvali e LAJA na edin negramoten chovek (BAY SHERIF) .

    ОтговорИзтриване