23 май 2010

Две скали с трапецовидни ниши до село Красино, 16 май 2010

Във всички карти, в които погледнах като село Красино са посочени само някакви пръснати махали. Изглежда, че това, което на картата по-долу е надписано като Раненци е част от Красино - когато спрях с колата там и попитах къде се намирам, местни хора ми казаха, че селото се нарича Красино. Освен видях и сграда с надпис: Кметство с. Красино. Според местните хора скалите с трапецовидни ниши се наричат Ятак кая и Гузгун кая:


Асфалтовият път до Красино се отделя от пътя, водещ от стената на язовир "Студен кладенец" за Крумовград между моста над Крумовица и моста над Дюшун дере. Със стрелки са посочени двете скали с ниши източно и западно от Красино.
-
Поглед от пътя за Крумовград към селото и скалите, които според местен човек се наричат Ятак кая и Гузгун кая.







Ятак кая отблизо.




Трапецовидни източнородопски изсечени в скалата ниши по Ятак кая, намираща се на по-малко от километър западно от Красино.




Повечето ниши по Ятак кая ниши гледат на юг.





Част от нишите са насочени на запад.


Трапецовидна ниша по Ятак кая, гледаща в посока изток.



Съвсем близо до края на централната махала на селото (където е и кметството) в посока изток се намира втора скала с многобройни ниши.




Гузгун кая.




В околностите на Красино.


Oly C 7070 WZ

1 коментар:

  1. като гледам тази снимка,си мисля,че може да се окаже,че нишите са повече на брой от тези при долно черковище,а колко ли други неизвестни ли има в този район...

    ОтговорИзтриване