24 юли 2007

Перелик/Карлък

С изграждането на "Спортно" - "туристически" център Перелик (Супер Перелик) започва унищожаването на това красиво място. Снимките са правени през август 2005 и 2006 г.
Пътят до военното поделение на връх Голям Перелик (2191 м).


Възвишение срещу хижа Перелик.
Морени срещу хижа Перелик.


Вляво по голото било се вижда параклисът "Св. Св. Кирик и Юлита" на фона на връх Козуятак (2108 м).


Смолян в далечината.


Самотен смърч.
По билото Голям Перелик - Карлък.


Поглед от билото на юг.


Туристическата пътека.


По билото. Горе вдясно е обраслият връх Крастава чука (2140 м).


По рида.


Поглед от билото Голям Перелик - Карлък на север: малко вдясно от центъра е връх Турлата.


Турлата и Солийски връх (1649 м).


Поглед от рида в посока север. Виждат се части от селата Гела, Стикъл, Солища и Грашица.По рида Карлък.


Горе вдясно - връх Карлък.


Горе най-вляво е връх Карлък, вдясно - връх Турлата.


Връх Шилестата чука, погледнат от връх Карлък. Вдясно, в ниското е връх Турлата (1825 м).


Шилестата Чука.


Моя милост на седловината между Карлък и Шилестата Чука.
Поглед от връх Карлък в посока северозапад.


На преден план - връх Карлък (2188 м), вляво - връх Шилестата Чука. Между двата върха има седловина, дълга около 300-400 метра. Многострадалният Карлък има следните имена: Широколъшки Снежник, Голям Снежник, Орфей, а някъде се разглежда като синоним на Шилестата Чука.


И тук - както почти навсякъде в Родопите - Орфей. Ех: "Бела съм бела, юначе...Адин бе Орфей останал/и той не щеше остана/ам беше в могла отонал...". А може и да има основание, щом е близо до родното село на Орфей - Гела.


19 юли 2007

Кривус - крепостта при село Башево

Крепостта се намира близо до село Башево, Ардинско, между меандри на Арда. Запзена е само цитаделата. Пътят от селото до крепостта е стръмно спускане.
-
Поглед отвисоко. Крепостта е горе вдясно, на възвишението със сипей, между меандрите на Арда.

По пътя.

Цитаделата отвън.

Източната порта на цитаделата, погледната отвън.

Западната порта отвън.

Източната порта, погледната отвътре.

Източната порта и отбранителната кула, тежко пострадала от иманяри.

Отбранителната кула.

Западната порта на цитаделата. Горе вдясно на билото е село Башево.

14 юли 2007

Йожен Йонеско

Eugène Ionesco


Как да приготвим твърдо сварено яйце

(Монолог)


Това е яйце. Казват, че яйцето е яйцевидно, защото има формата на яйце. Характерно е обаче, че яйцето е яйцевидно, без да бъде яйцевизирано, и неговата яйцевидност е напълно естествена.
Можем да кажем, без да рискуваме много да сбъркаме, че яйцевидността на яйцето освен в редки изключения, толкова редки, че не могат дори да се цитират, е негов унаследен белег.
Някои смятат, че името на яйцето произхожда от името на архитектурния орнамент във форма на яйце, който украсява един корниз или дорийски капител, който бива: яйце, необкръжено с листа, и яйце, обкръжено с листа.
За да приготвите твърдо сварено яйце, първо поискайте едно здраво яйце от продавача. Кажете му да го огледа на лампа, за да провери дали е прясно. Най-често яйцето е от кокошка. Може също да се употреби и яйце от патица, което е по-голямо и обикновено малко зеленикаво на цвят, намира се по-трудно. Отивате си вкъщи, като се опитвате да запазите яйцето невредимо. За предпочитане е яйцето да се приготви в кухнята на готварска печка. Внимание! Яйцето не се слага направо на печката, а се поставя в метален съд. Предварително наливате вода в съда в достатъчно количество, за да покрие яйцето. Например за един цилиндричен съд с диаметър 20 см и височина 15 см е нужен само половин литър вода. Можете да си я доставите, като отворите крана на чешмата, в повечето случаи поставен над умивалника; върху огъня поставяте самия съд с водата, в която е потопено яйцето. Ако водата е студена, можете да я затоплите, като запалите печката. Тя се пали с помощта на кибритена клечка, която се вади от малка кутийка и се драсва о едната от двете й страни, намазани с червен восък. После придържате клечката над отвора на горелката, като предварително сте завъртял копчетата, които дават възможност на газта да премине през тръбите и да достигне до отвора под формата на малки пламъчета. Вместо кибрит може също така да се използуват запалка или огниво с кремък. Чакате водата да заври. След това потопявате в нея яйцето. След десет минути можете да го извадите с помощта на лъжица, за да не си опарите пръстите. По същите причини поставяте яйцето в студена вода. Махате черупката: за да направите това, много леко я почуквате с помощта на нож или чиста лъжичка за кафе. След като постигнете малко отчупване, оставяте чукащия предмет и деликатно отделяте черупката, като просто си помагате с пръсти. Хвърляте остатъците от черупката, която не се яде, в кофата за смет, после поставяте яйцето в чиния – за предпочитане плитка. Можете да го разрежете на две по посока на дължината, като използувате нож. Слагате сол и разтопено масло или олио по желание. Може също така да го нарежете по ширина на по-малки парченца и да го сложите в салатата. Яйцето може да се яде и без да се нарязва на резенчета. В такъв случай го доближавате с ръка до устата си без посредничеството на вилица и го хрускате като ябълка, след като сте забили в него резците и кучешките си зъби, за да отхапете това, което наричаме хапка (от “хапя”), после отхапвате втора и трета хапка. Обикновено 3 до 6 хапки са достатъчни за пълното му консумиране.
Евентуално яйцето може да се яде без сол, без масло и без олио.
Ако искаме да получим две или три твърдо сварени яйца, съвсем естествено е да увеличим дозата два или три пъти. Това не оказва влияние върху времетраенето на варенето, при условие, че варим яйцата заедно. Ако искате да кипнете някаква течност или да сварите хранителен продукт (телешко варено, пюре от грах и пр.), лесно можете да установите, че времетраенето на варенето варира според количеството или гъстотата на храните, подложени на действието на огъня. Яйцата, при условие, че ги варим с черупката, правят изключение от правилото. Ако ги поставим заедно, техният брой не влияе върху продължителността на варенето. Тази особеност не е за пренебрегване.
Ако въпреки всички предпазни мерки яйцето е развалено, хвърлете го. Разваленото яйце се познава по миризмата, предизвикваща гадене, дължаща се на химическото разлагане, което възбужда отделяне на сероводород – H2S. В такъв случай можете да направите оплакване или направо до продавача, или в Института по хигиена и контрол върху хранителните продукти, чиито адреси се намират в телефонните указатели, които ще откриете у всеки телефонен абонат или в кафенетата и пощенските клонове.
Твърдото яйце се различава от суровото, леко свареното или рохкото яйце по своята по-компактна консистенция, която се дължи на дехидратацията в резултат на варенето. В яйцето, наречено “рохко” жълтъкът си остава течен; в твърдо свареното яйце и жълтъкът и белтъкът са твърди.
По време на варенето могат да се случат леки произшествия. Така например черупката може да се пропука и част от съдържанието да се разсипе във водата – много рядко цялостното съдържание. Не се безпокойте, то продължава да се вари извън черупката. В края на варенето можете да оберете тези втвърдени парченца с лъжица. Можете също така да сложите в съда друго яйце, т.е. да започнете операцията отначало.
Някои автори препоръчват и предпочитат яйцето да се накисне в студена вода, в такъв случай рискът от спукване на черупката е по-малък, тъй като тя се нагрява и разширява постепенно. Внезапното разширяване трудно се предвижда, понеже неговият процес не може да се наблюдава с просто око.
Ако поставите яйцето в студена вода, за да заври едновременно с водата, цялостното времетраене, необходимо за втвърдяването, не е толкова продължително. Осведомете се за точното времетраене.
Газовата печка не е абсолютно необходима за приготвяне на яйце, наречено твърдо сварено. Може да се използува огъня в камината, грил, котлон с дървени въглища или спиртник, електрически котлон и дори горещ пясък (има разлика във времетраенето на варенето, за която трябва да се държи сметка).
Яйцето е питателна и здрава храна. И все пак в известни случаи то се забранява или поне не се препоръчва. Придържайте се към съветите на лекуващия лекар.