24 декември 2012

Скалите на Коджа Баши




Куванджик Кая. 





Връх Коджа Баши.






Скални гъби. 




В дъното - язовир Кърджали - ръкавът на река Боровица (Чам дере). 








Поглед от Коджа Баши в посока северозапад. 

Ненките на Ненково. 





Улеят от северната страна на Куванджик Кая е по-скоро естествен - от стичащата се вода, отколкото дело на човешка ръка. 






Подобие на статуя от Великденския остров. 



Махалата Хайранлар с една оцеляла здрава къща и една стопанска постройка. Наскоро е починал сравнително млад единственият жител. Всичко е оградено с клони и бодлива тел. 







Долу в средата се вижда скалата-гъба с трапецовидни ниши








20.10.2012

8 коментара:

 1. Здравейте, господин Митрев.
  Моля Ви за повече указания - как да стигна до този удивителен скален коммплекс до Ненково. И колко време ще ми коства като ходене, нужен ли е водач и т.н.
  С уважение:
  Н. Нинов
  ninovbg@abv.bg

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте!
   Стига се по пътеката за Хайранлар махала, която е с GPS координати N 41.72907; E 25.20103. Спирате колата по асфалтовия път южно от с. Ненково при последните изоставени водонапорни кули - оттам по "мостче" тръгва пътеката за Дойранци и Хайранлар. След като се пресече р. Боровица, пътеката за Хайранлар се отклонява вдясно; посочена е на натовската карта по-горе. Скалите са в непосредствена близост, северно от Хайранлар. Съвсем близо, на юг от Хайранлар махала са други интересни скали:
   http://myivoblog.blogspot.com/2013/01/blog-post_8523.html
   Денивелацията е около 350 метра, стига се за около час. Според мен няма нужда от водач. Куванджик кая се вижда от асфалтовия път.
   Успех!

   Изтриване
  2. Здравейте, господин Митрев.
   Много благодаря за подробната информация.
   Ако правилно съм разбрал от други ваши снимки и публикации - от същата пътека само че вляво следва да стигна и до Калпак кая. И дотам ли ще се справя без водач и GPS?
   Н. Нинов

   Изтриване
  3. След като се пресече по р. Боровица по мостчето, веднага наляво тръгва пътеката за село Дойранци. За Калпак кая хващате пътеката вдясно, а след като пресечете дерето, не вървите по пътеката по билото за Хайранлар, а по пътеката, която върви по-ниско по дерето. По някое време скалата се вижда над пътеката. Калпак кая е близо до асфалтовия път. Всъщност, в този район, която и пътека да хванете води до интересни скали.

   Изтриване
  4. Благодаря. И лека седмица.
   Благодаря още веднъж.
   Н. Нинов

   Изтриване
  5. Това "мостче", за което говоря не е старият средновековен мост, който е северно от водонапорните кули, а се намира южно от последните кули и изглежда е било стена за завиряване.
   Приятно прекарване на това чудесно място!

   Изтриване
  6. Досетих се, че не става дума за древния мост. Благодаря все пак за уточнението. Там някъде трябва да е и фалосът над Боровица.
   Утре тръгваме със съпругата, ще разчитаме на вашите пояснения. Дори кметът на Ненково не беше наясно с Куванджик кая.
   Весели празници.
   Н. Нинов

   Изтриване